VAJA LÄHEB:
• 7 dl nisujahu
• 1 pk kuivpärmi (12g)
• 100g toasoe või
• 2,5 dl piima
• 1 dl suhkurt
• 0,5 tl soola
• 1 tl peenestatud kardemoni
Täidis:
• 4 dl 35% koort
• 2 spl suhkurt
• 2 spl Ekströms vaniljepulbrit
• Põltsamaa vaarikamoosi
TEE NII:
Sellest kogusest tuleb ca 15 kuklit.
Sega kuivpärm, kardemon, sool ja suhkur 3 dl nisujahu sisse. Soojenda piim 40 kraadini, nirista eelnevalt segatud kuivainete sisse ja sega ca paar minutit, algul lusikaga ja pärast kätega. Klopi lahti muna ja pane 1 spl kõrvale (pealt määrimiseks). Lisa muna ja toasoe või, sega taina sisse. Lisa veel 3 dl jahu (jäta 1 dl esialgu reservi) ning sõtku tainast edasi, kuniks saad elastse läikiva taina, mis lööb käte küljest lahti. Vajadusel lisa jahu juurde – tainas peab olema hästi vormitav koos püsivateks kukliteks.
Patsuta tainapall pealt jahuga kokku, kata köögirätikuga ja aseta sooja kohta ca tunniks ajaks kerkima. Tainas peaks kerkima kahekordseks.
Sõtku kerkinud tainas kergelt läbi, vormi tainast kuklid ja aseta need küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaatidele tunnikeseks sooja kohta kerkima (kata kuklid ka pisut jahuse köögirätikuga, et tainapallid rätiku külge ei kleepuks). Vahetult enne ahjupanemist pintselda kuklid pealt munaga.
Küpseta kerkinud kuklid korralikult eelkuumutatud ahjus 220 kraadi juures 10-12 minutit, kuniks kuklid on pealt ja alt pruunikad. Jahuta resti peal.
Vahepeal vahusta vahukoor suhkru ja vaniljepulbriga tugevaks vahuks.
Lõika jahtunud kuklitel terava sakilise noaga õhuke ülemine osa maha. Uurista väikese noa abiga 1 spl suurune sisu välja. Pane koogi sisse 1 tl moosi ja selle peale vahukoore-täidis. Kata täidetud kukkel kaanega ja puista üle tuhksuhkruga.