Kaks värvilist ja samas ka hästi universaalset määrde retsepti, mis annavad vabaduse suupistete teemal mängleva kergusega improviseerida. Erkroheline herne-toorjuustukreem sobib nii kala, liha kui ka taimsete komponentidega, samamoodi võib peedihummust kasutada erinevate võileivakatete all värviandjana ja maitsesidujana. Kolm komponenti – punane sibul, hernekreem ja peedihummus – varutud ja valmistatud ning suupistete maitse- ja värvikirev maailm ongi sinu päralt.

Suupisted kilu, vutimuna, punase sibula ja herne-toorjuustukreemiga

See hernekreem on igati universaalne lisand nii saial kui leival serveeritud suupistetel. Magusa alatooniga hernekreem sobib suurepäraselt näiteks kiluga, aga samamoodi võib täistaimse suupiste teha nii, et sätid hernekreemile praetud seeni ja seentele marineeritud punast sibulat. Nii lihtne ja nii toimiv! Magusa alatooniga hernekreemi sobib ka tugevama maitsega lisanditega sobitada olgu selleks siis sinihallitusjuust, heeringas või ka suitsukala.

VAJA LÄHEB:
4le inimesele

4 viilu musta leiba, neljaks lõigatuna
16 vürtsikilu fileed
8 vutimuna, keedetuna
Põltsamaa punast sibulat
Tilli
Soola ja pipart
Õli

Hernekreem:
300 g sügavkülmutatud rohelisi herneid
100 g toasooja toorjuustu
1 küüslauguküüs
Peotäis värsket münti (võid kasutada ka tilli)
Oliiviõli
Soola ja pipart

TEE NII:
Rösti leivad. Selleks lõika leivaviil neljaks, piserda õliga ja küpseta 200 kraadises ahjus mõni minut, kuni leib on pealt krõbe ja seest veel pehme. Tõsta kõrvale.

Valmista hernekreem. Selleks kuumuta kastrulis soolaga maitsestatud vesi keemiseni. Keeda herneid 4-5 minutit ja kurna siis sõelal ning jahuta külma vee alla. Tõsta herned purustajasse või köögikombaini, lisa toorjuust, küüslauk ja münt ning töötle kõik ühtlaseks kreemiks.’

Suupisteid valmistades määri hernekreemi röstitud leivale. Tõsta sinna kilufilee, poolitatud vutimuna ja marineeritud sibul. Kaunista tillioksaga ja jahvata peale veidi musta pipart.

Hernekeemi ja punase sibulaga võid serveerida samal moel ka heeringat.

Peedihummuse, punase sibula ja juustu suupisted

Kui hernekreem pakkus punasele sibulale värvivastandit, siis peedihummus kõlab punase sibulaga mõnusas kooskõlas. Väike toonivahe värvis, samas erinevad tekstuurid ja nauditavalt kokku kõlavad maitsed annavad võimaluse neid kahte ka suupistete valmistamisel edukalt erinevate lisanditega kombineerida. Erinevad juustud – kui oled sinihallitusjuustu sõber, siis ära jäta seda katsetamata – sobituvad sellesse duosse väga hästi rääkimata pannilt krõbeda kooriku saanud praejuustust. Tema hiilgus kitsejuust saab ka tõeliselt ilusa raamistuse peedihummuse ja sibula toel. Ka kala või liha saab selle kakskõlaga ilusti harmooniasse sättida. Nii et katseta julgelt ja ei ole välistatud, et leiad hoopis oma lemmiku koosluse. Varu ainult piisavalt marineeritud punast sibulat ja valmista piisav kogus peedihummust.

VAJA LÄHEB:
4le inimesele

4 viilu röstsaia
Meelepärast juustu (sobib kitsejuust, sinihallitusjuust, brie juust vm)
Põltsamaa punast sibulat

Peedihummus:
2 keedetud või ahjupeeti, koorituna ja tükeldatuna
300 g kikerherneid, kurnatuna
1 sidruni mahl
2 küüslauguküünt, tükeldatuna
3 spl tahinit või maapähklivõid
1 sl granaatõunakontsentraati või balsamico kreemi
Maitse järgi soola

TEE NII:
Peedihummuse valmistamiseks tõsta kõik koostisained purustajasse või blenderisse ja töötle ühtlaseks. Kui hummus jääb liiga kuiv, lisa kas oliiviõli või ka vett.
Rösti sai krõbedaks ja lõika neljaks. Tõsta igale saiale lusikatäis peedihummust, sinna peale säti juustuviil ja juustule punane sibul. Võid viimistleda tüümiani või muu ürdiga ja jahvatada peale veidi musta pipart. Nirista üle oliiviõliga.


Sarnased retseptid