Gazpacho on Hispaaniast pärit üleilma kuulus külmsupp, mida sobib suvisel ajal oma menüüsse sobitada. Valmistada on seda lihtne ja plussiks on see, et supi sees on võimalik ära kasutada üleküpsenud suvemagusad tomatid. Gazpacho on universaalne supp ka seepärast, et see sobib hästi ka veganitele, vegetaarlastele, samamoodi ka laktoosi- ja gluteenitalumatele ehk siis värskendav suvesupp, mille puhul puudub põhjus seda mitte valmistada

VAJA LÄHEB:
4le inimesele

2 suuremat hästi küpset tomatit, koorituna ja tükeldatuna
1 kurk, tükeldatuna
1 sibul, tükeldatuna
1 paprika, puhastatuna ja tükeldatuna
1-2 küüslauguküünt
Veidi tšillihelbeid või hakitud värksket tšillit
5 dl Põltsamaa tomatimahla
3-4 sl oliiviõli
3-4 sl punase veini äädikat
Soola ja pipart
Pisut suhkrut
Värskeid ürte – basiilikut, peterselli, tilli vm
Serveerimiseks hakitud mandleid, tükeldatud avokaadot vm

TEE NII:
Alusta sellest, et lõika tomati nahale ristlõige ja tõsta tomatid mõneks minutiks keevasse vette. Tõsta veest välja, jahuta veidi ja koori siis tomat. Tükelda ja tõsta blenderisse või purustajasse. Tõsta sinna ka tükeldatud kurk, sibul, paprika ja küüslauk. Kui kasutad tšillit, lisa sinna ka tükeldatud tšilli. Kalla juurde osa tomatimahlast ja surista köögiviljad ühlaseks. Kalla juurde ülejäänud tomatimahl ja maitsesta supp oliiviõli, punase veini äädika, soola, pipra ja suhkruga. Säti maitsed endale sobivaks ja jaota siis supp kausside või klaaside vahel. Puista peale hakitud mandleid, soovi korral ka avokaadot ja värskeid ürte. Serveeri kohe või säilita jahedas kuni serveerimiseni.


Sarnased retseptid