100 aastat ehtsaid maitseid!

Tootmistraditsiooni juured Põltsamaal ulatuvad aastasse 1920, mil rajati meie eelkäija, tollase nimega Eesti Tarvitajateühistute Keskühisus (ETK).

31. detsembril 1920 sõlmis ETK Viljandis lepingu, mille järgi osteti Vana-Põltsamaa mõisa hooned koos 33 vakamaa maaga. See oli kõik, millest 100 aastat tagasi alustasime. Sellest ajast alates on Põltsamaal eri aegadel toodetud nii piiritust, kartulihelbeid, kohvi, tärklist, puu- ja aedviljahoidiseid ning marjaveine.

Tänapäeval valmistab ja turustab Põltsamaa tehas mahlasid ja mahlajooke, konserveeritud köögivilju, valmistoite, kastmeid, moose, leivakatteid, veine, kalatooteid ning veel palju muud. Teeme seda kõike selleks, et mitmekesistada Eesti inimeste toidulauda ning hõlbustada toidu tegemist. Meie tähelepanu keskmes on toidu maitse, kvaliteet, tervislikkus ja ümbritsev keskkond.

Juubeldame koos!

Ajalootelg

1920

Meie eelkäija, ETK Põltsamaa Tehased, alustas tootmistegevust Põltsamaal 1920. aasta detsembri lõpus.

1921

Alustati veinide tootmist Põltsamaal. Veinitehase ruumid saadi vana õllevabriku ümberehitamise teel ja sisseseade maksis 200 000 marka. Veinitootmisega oli siis seotud 7 inimest.

1926

Põltsamaa tooteid hinnati kõrgelt Eesti Vabariigi algusaastail. Ajalehe „Ühistegelised Uudised“ 19. numbris ilmunud kuulutus annab sellele kinnitust:

1927

Toodangu hulka kuulus piiritus, mahlad, kamajahu, vein ja kohvi.

1930

28. mail sigurite põletamisest süttinud kohvitehasest kandus tulekahjuk peahoonesse , mille tagajärjel hävis kogu teine korrus ja tootmise seadmed. Loobuti kohvi, kama ja piirituse tootmisest ning jätkus ainult veini ja mahla tootmine.

1936

Alustati konservide tootmist. Toodangu nomeklatuuris olid konserveeritud kurgid, segasalat, maasika-, mustsõstra- ja vabarnakeedis, õuna- ja porgandimahl, keedetud ploomid, pirnid, õunalõigud ja karusmarjad siirupis jne. Valmis ka esimene eksportkaup – mustsõstra vesihoidis, mida 1939. aastal müüdi Inglismaale 35 tonni.

1941

Sõja oludes soikus tööstuslik tegevus peaaegu täielikult. Veinivarud hävitati ja suur osa sellest valgus Põltsamaa jõkke.

1961

Esimese ettevõttena Eestis  hakati toiduaineid tuubidesse pakkima.
Valmis esimene Põltsamaa kange sinep, mida nüüdseks kokku müüdud ligi 60 miljonit tuubi.

1964

Alustasime esimese tehasena maailmas kosmosetoitude valmistamist. Tuubidesse villitud mahlad, supid, pasteedid ja isegi piimaga kohv olid kõrgelt hinnatud toonaste kosmoseseiklejate poolt. 2011. aastal tulid 2 endist meie toite tarbinud kosmonauti ka isiklikult kunagise hinnatud tehasega tutvuma.

1988

Seati üles mahlapress ja alustati mahlapressimist ning õunakontsentraadi valmistamist Põltsamaal.

1991

Alustati Põltsamaa õunajoogi pakendamist uuel Tetra Paki liinil. Järgmisel aastal lisandus ka apelsinijook ja kõrrejoogid.

1993

Loodi ühisettevõttena AS Põltsamaa Felix (ETK ja AB Felix).  

Alustati Felix Tomatiketšupi müüki Eestis. Tänaseks on sellest saanud Eesti armastatuim ketšup.

1996

Algas võileivakurgi tootmine Rootsi ja Soome turule.

2000

Osteti Formeer majoneesi kaubamärk toodi tootmine üle Põltsamaale.

2006

Uue, korgiga mahlapakendamisliini käivitamine.

2007

Osteti Nordic Foods varad, uue valmistoidutehase rajamine Põltsamaale.
Suuremahulise kõrvitsatootmise algus nii koduturule kui ekspordiks Soome turule.
Pai smuutid lisandusid tooteportfelli.

2012

Avati uus kaasaegne kastmetehas, mille tulemusena tugevdati turuliidripositsiooni salatikastmete ja külmade lauakastmete segmendis. Oluliselt kasvas kastmete eksport Soome, Lätti ja Leetu.

2013

Põltsamaa 1 liitristel mahladel võeti kasutusele mugavad üheastmeliselt avatavad korgid.
Alustati Orkla Health tervisetoodete turustamisega apteegi- ja traditsioonilistes jaemüügikanalites. Lisandusid sellised tuntud brändid nagu Mölleri kalamaksaõli, Livol koguperevitamiinid, Gerimax energialisandid ja teised tugevad tervisetooted.

2015

Esimesena Eestis ja Baltimaades võeti kasutusele uudsed lihtsalt avatavad purgikaaned kõigil konserveeritud köögiviljahoidistel, kapsastel ja purgisuppidel.

2017

Orkla Grupp kolis kogu Baltikumi mahlatootmise Eestisse ning investeeris Põltsamaa mahlatehasesse ja kompetentsikeskuse rajamisse 1,5 miljonit eurot. Selle sammuga sai Põltsamaa tehasest Baltimaade kaasaegseim mahlatootja.

Eesti turule jõuavad Põhjamaade kõige polupaarsemad sügavkülmutatud pizzad Grandiosa.

2018

AS Põltsamaa Felix ühines AS Kaleviga ning ühiseks ettevõtte nimeks sai Orkla Eesti AS.

2019

Alustati Balti- ja Põhjamaades unikaalsete kauasäilivate portsjonpakendis valmistoitude tootmist Põltsamaa TOPZ! kaubamärgi all.

Põltsamaa logo areng

 

Põltsamaa mahlapakid läbi aegade

 

Kas teadsid, et

60 aastat

60 aastat

60 aastat

Kuulsaid dessertveine Põltsamaa Tõmmu ja Põltsamaa Kuldne on valmistatud juba 60 aastat.

Kosmonautidele

Aastatel 1967-1970 valmistas Põltsamaa tehas söögipoolist ka nõukogude kosmonautidele: eriretseptiga pasteedid, supid, magustoidud ja isegi piimaga kohv tuubis olid nende poolt kõrgelt hinnatud

Taaskasutatud klaasist

Põltsamaa köögiviljahoidiste ja purgisuppide purgid on valmistatud 45% ulatuses taaskasutatud klaasist ja purgikaaned 78% taaskasutatud metallist.

6500 kurki

Üks töötaja paneb käsitsi purki keskmiselt 6500 kurki tööpäeva jooksul

KOSMOS

Nostalgiline Kosmos tuubis ei olnudki marmelaad, nagu tihti ekslikult meenutatakse! Tegemist oli hoopis ekstraktiga, mida valmistati naturaalsetest happerikastest puuvilja- ja marjamahladest, suhkrust ja sidrunhappest.

Kosmose ekstrakti

soovitati eelkõige erinevate jookide tegemiseks, aga ka magustoitude valmistamiseks-kaunistamiseks. Lapsed armastasid seda pigem küpsise peale panna või niisama tuubist imeda.

60 000 000 tuubi

Legendaarset Põltsamaa kanget sinepit on tänaseks müüdud juba ligi 60 miljonit tuubi!

1936

Konservide tootmine Põltsamaal sai alguse 1936. aastal. Sellest ajast peale valmivad seal ka paljude lemmikud – kurgihoidised.

Vanad head TV reklaamid